Yeşil çelikte hızlı koşacak
“Tosyalı Holding’in amiral gemisi olan Tosçelik’te kuruluş yılı olan 1997’den bu yana yatırımlara hiç ara vermedik” diyen Şerif Tosyalı, şunları söyledi: “2009’da Osmaniye Yassı Yapısal Çelik Üretim tesislerinde ilk özel sıcak haddelenmiş yassı ürün üretimini gerçekleştirmiş bir şirketiz. Türkiye’nin sanayide öncü ve lider şirketlerinden biriyiz. Anadolu’nun yıllardır lideriyiz. 2022’de ISO 500 Listesinde 17. sırada yer aldık. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da öncü şirketlerden biriyiz.”
İhracat ağı genişliyor
Bugüne kadar yapılan yatırımlarla Avrupa’nın en büyük boru üreticisi olduklarının altını çizen Tosyalı, “Bunun da ötesinde Avrupa’nın en düşük karbon emisyonlarına sahip boru üreticisi olmayı başardık. Üretimimizi de yaptığımız çeşitli yatırımlara paralel olarak artırıyoruz. Farklı müşteri gruplarının taleplerini karşılayabilecek geniş bir ürün yelpazesine sahip olmak bizi ihracatta rekabetçi kılıyor. 2024’te ihracat ağımızı genişletirken AB, ABD, Kuzey Afrika ve Türkiye’ye komşu bölgelere odaklanmayı sürdüreceğiz. Ürün çeşitliliğimizin yanı sıra katma değerli ürün gruplarında ve yeni segmentlerde de oldukça iddialıyız. Katma değerli, yeşil çelik kategorisindeki ürün gruplarında pazar payımızı daha da artırmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Karbon emisyonu bakışı
Bilindiği gibi demir – çelik sektörü karbon emisyonlarının en yüksek olduğu sektörlerden biri. Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile birlikte karbonsuz üretim aslında artık küresel şirket iddiasında olan herkes için varoluş meselesi. Bu konuyu değerlendiren Tosyalı, “Tosçelik’te de ana gündem maddemizi sürdürülebilirlik olarak belirledik. Osmaniye’deki üretim tesislerimize kurulan çatı tipi güneş santrali ile dünyanın en büyük çatı tipi güneş santrallerinden birine sahibiz. Dünyanın en düşük karbon ayak izine sahip HRC & ERW boru ve kutu profil üreticisiyiz. Yeşil çelikteki küresel gücümüzü daha da artıracağımıza inanıyoruz” dedi.
İşin hamurunda ‘Ar-Ge’ yer aldı
Katma değerli ürün üretiminin önemine değinen Şerif Tosyalı, “2017’de Osmaniye bölgesinde Ar-Ge merkezi kuruldu Buradan çıkan, dünyada ilk olan, tamamen bizim araştırma ve geliştirme ekibimizin geliştirdiği, tüm hakları bize ait 100’lerce proje var. Bunlar sürdürülebilirliğin merkezde olduğu inovasyon ile geliştirilen katma değerli projeler” diye konuştu.
Şerif Tosyalı, 2009’da George Washington Üniversitesi, Ekonomi ve Finans bölümünden mezun oldu. Deloitte Turkey’de çalışmaya başladı. Ardından birçok Tosyalı şirketinde görevler aldı.
Ticari diplomasi alanında etkin
DEİK çatısı altında da daha önce Moritanya İş Konseyi Başkanlığı ve 2017 – 2021 yılları arasında iki dönem boyunca DEİK / Türkiye – Japonya İş Konseyi Başkanlığı görevlerini yürüttüğünü belirten Şerif Tosyalı şöyle devam etti:
“Ayrıca uzun yıllardır Karadağ Hatay Fahri Konsolosluğu görevini de yürüterek iki ülke arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışıyorum. Kısa bir süre önce de DEİK Türkiye – Belçika İş Konseyi Başkanı olarak görev yapmaya başladım. Buradaki çalışmalarımın da iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”